Do góry

Dania główne Przepis na:

Kasza z warzywami w wersji HOT

Kasza z warzywami w wersji HOT

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 38

Dodano:

Odsłon: 6470

Kasza z warzywami to jedno z moich ulubionych, bezmięsnych dań obiadowych. Bardzo prosto, bardzo szybko i bardzo zdrowo! Tak naprawdę można wtedy urządzić sobie małe "czyszczenie lodówki" i użyć tych warzyw, które obecnie mamy, na które jest sezon. U mnie połączenie Meksyku i orientu i to bardzo hot. Z podobnych dań słynęłam na studiach, kiedy to przygotowywałam sobie takie kaszowo/makaronowo warzywne boxy a wszystkim znajomym ślinka leciała... Przypomniała mi o tym Julka, która, choć jest dość daleko jest mi bardzo bliska ;) Poza warzywami zdrowymi że hej, można użyć oczywiście dowolnej kaszy, ja lubię bulgur przede wszystkim za szybkość jej przygotowania. Po co mi fast foody na mieście jak mogę mieć taki w domu? Czekanie i wydawanie dużej ilości kasy na jedzenie słabej jakości jest passe! A jeśli kasza to mam prośbę, kochani nie gotujcie ich w woreczkach, plissss! Ja wiem, że często są tak sprzedawane, szczególnie w dyskontach i można wrzucić woreczek do gotującej się wody. Ja też kiedyś takowe kupiłam i woreczki po prostu rozerwałam i ugotowałam w podwójnej ilości wody, proste. A żeby już Was ostatecznie przekonać - czy chcielibyście jeść makaron z dorzuconym woreczkiem podczas gotowania? Ja stanowczo nie! A ryż i kasza to już ok? No właśnie! Więcej, niby to jest dopuszczone do użytku ale ja nie jestem wcale pewna że toto nie wydziela jakiś "cudownych" substancji do jedzenia. A nawet jeśli tak to dowiemy się o tym za 20 lat...

Składniki

  • 200 gram kaszy bulgur
  • 1 czerwona papryka
  • pół średniej wielkości cukinii
  • mała cebula
  • 10 pomidorków truskawkowych lub cherry
  • papryczka chili (lub mniej według preferencji)
  • oregano
  • avocado
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej rzepakowy
  • kilka łyżek wody
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wsypujemy kaszę do kubka, zapamiętujemy do jakiej wysokości sięgała (chwila skupienia) i wrzucamy ją do garnka. Do tego samego kubka nalewamy dwa razy tyle samo zagotowanej wody ile zabrała kasza, gotujemy kaszę około 12 minut pod przykryciem. Kasza powinna wchłonąć całą wodę.
    Cebulę kroimy w piórka, paprykę w poprzek w wąskie paski, chili w plasterki, cukinię w pół plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Podsmażamy przez chwilę cebulę, następnie dodajemy paprykę i chili i dusimy ją przez kilka minut (papryka puści wodę) i dodajemy cukinię. Gdy cukinia nieco zmięknie dorzucamy pokrojone na pół pomidorki, oregano, sól i pieprz. Dolewamy kilka łyżek wody i dusimy jeszcze przez chwilę. A w międzyczasie przekrajamy avocado na pół i wyjmujemy pestkę. Delikatnie nakrajamy miąższ nożem uważając by nie przekroić tez palców (!) i łyżką wydrążamy miąższ, odkładamy. Gotowe warzywa powinny być jędrne, nie przegotowane dzięki czemu zawierają więcej wartości odżywczych.
    Gotowy sos warzywny i avocado układamy na zdrowej kaszy bulgur ;) Mamy porcję węglowodanów, witaminę C zawartą w papryce i potas z pomidorków. Acocado dostarczy nam zdrowych tłuszczy i żelaza tak samo jak cukinia, gdyż są zielonymi warzywami, dodatkowo cukinia jest niskokaloryczna bo zawiera duuużo wody. I smacznie i zdrowo. To lubię, a Ty?

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń