Do góry

Przetwory Przepis na:

Keczup z cukinii

Keczup z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 73

Dodano:

Odsłon: 894

Cukinia obrodziła i trzeba coś z nią zrobić, jednym z pomysłów jest zrobić ... keczup, jest pyszny i na pewno lepszy od "sklepowego".

Składniki

  • 1,5 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • szklanka octu
  • niepełna szklanka cukru
  • 1.łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki lub pieprzu cayenn
  • 40 dkg koncentratu pomidorowego
  • sól
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cukinię wydrążamy - jeśli jest taka potrzeba, obieramy ze skórki i drobno kroimy,
    Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.
    Mieszamy razem cukinię z cebulą i solą. Odstawiamy na 4-6 godz.

  2. Gotujmy cukinię z cebulą na małym ogniu, aż warzywa będą się rozpadać (2-3 h) następnie wszystko miksujemy.
    Dodajemy ocet i cukier gotujemy 10- 15 min wsypujemy przyprawy.
    Oczywiście jeśli chcemy bardziej pikantny to więcej pieprzu i ostrej papryki.
    Dodajemy koncentrat pomidorowy - gotujemy jeszcze 10 - 15 min.

  3. Wlewamy gorący do wcześniej przygotowanych słoików. Ustawiamy na zakrętkach "do góry dnem".
    Po ostygnięciu wstawiamy do spiżarki.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń