Do góry

Desery Przepis na:

Keks cytrynowy z kremem i pistacjami

Keks cytrynowy z kremem i pistacjami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Keks cytrynowy z kremem i pistacjami"

Składniki

  • 6 jajek
  • 15 dag cukru kryształu
  • 20 dag mąki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 50 ml oleju
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • duży budyń waniliowy w proszku
  • 70 g cukru kryształu
  • 1 i 1/4 kostki masła
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 15 dag pistacji Masa grylażowa: pół szklanki migdałów
  • 12 dag cukru kryształu
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka wbij do misy, dodaj cukier kryształ i ubijaj mikserem.Następnie do ubitej masy przełóż mąkę, cukier wanilinowy, a na koniec olej.

  2. Dobrze wymieszane ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz placek w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C przez ok. 45 minut.

  3. Budyń rozmieszaj w 80 ml mleka. W reszcie mleka roz- puść cukier, zagotuj, wlej budyń i intensywnie ubijaj na średnim ogniu, aż krem zgęstnieje. Gdy krem będzie gotowy, przykryj go (aby nie powstał kożuch) i poczekaj, aż ostygnie. Kiedy wystygnie, wmiksuj miękkie masło i ajerkoniak.

  4. Schłodzone ciasto rozkrój poziomo na trzy płaty. Każdy posmaruj kremem i posyp grubo posiekanymi pistacjami (trochę odłóż). Złóż płaty ciasta na siebie, a całe ciasto na wierzchu posmaruj resztą kremu i obsyp pistacjami.

  5. Na patelni skarmelizuj cukier na złoty kolor i dodaj do niego posiekane migdały. Masę grylażową rozsmaruj na papierze do pieczenia. Gdy wystygnie, połam na drobne kawałeczki i udekoruj powierzchnię keksa. Czas przygotowania: 75 minut.

  6. Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 380 kcal.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń