Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kiełbasiane spaghetti"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 29
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 351
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 29
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 351
Składniki
czas ok. 30 min; porcja – 590 kcal, cena 3,30 zł
Tradycyjnie do spaghetti przyrządza się sos po midorowy. Warto jednak wypróbować oryginalny przepis. Posiekaj pół szkl. orzechów. Wlej do nich po pół szkl. białego wina i śmietany, zagotuj. Dodaj pół szkl. ubitej kremówki i 2 żółtka. Podgrzej. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Odlej na sicie i pozostaw do ocieknięcia (część wody, w której gotował się makaron pozostaw).
Cebulę oraz ząbki czosnku obierz, drobno poszatkuj. Kiełbaski pokrój w dość cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzej olej. Przesmaż cebulę z czosnkiem na jasnozłoty kolor. Dodaj kiełbasę. Jeszcze chwilę smaż razem, aż kiełbasa się zrumieni.
Pomidorki koktajlowe opłucz starannie pod bieżącą wodą, przekrój na połówki. Wrzuć na patelnię, aby nieco zmiękły i puściły sok. Dodaj osączony makaron spaghetti.
Parmezan zetrzyj na tarce. Opłucz kilka gałązek bazylii, oderwij listki, porozrywaj w palcach i dodaj do pozostałych składników na patelni. Wlej część wody, w której gotował się makaron. Wymieszaj, jeszcze chwilę ogrzewaj. Dopraw solą i pieprzem. Posyp parmezanem.Źródło: Świat kobiety