Do góry

Dania główne Przepis na:

Kładzione kluseczki z buraczkami

Kładzione kluseczki z buraczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 190 Ocena: 2140

Dodano:

Odsłon: 507

Proste, smaczne, pożywne danie obiadowe. Kto raz spróbuje, często do tych kluseczek wraca. Całe danie robi się bardzo szybko.

Składniki

  • 5 jajek wiejskich
  • 1,5 szk. mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 2-3 buraki
  • sok z 1 cytryny
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W garnku zagotować osoloną wodę. Do miseczki wbić jajka. Dodać mąkę i przyprawy. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste. Jeżeli jest za rzadkie, dodać jeszcze mąki. Przygotować w kubku zimną wodę i maczać w niej łyżkę, za każdym razem, gdy nabiera się ciasto. Ciasta nabierać tle co zmieści się na na łyżeczce. Nie trzeba więcej, gdyż kluseczki "rosną" w czasie gotowania. Ciasto z łyżki ładnie "spływa" do wrzątku. Kluseczki zamieszać drewnianą łyżką i jeszcze pogotować na małym gazie 1-2 minuty.

  2. Pokroić cebulę i zeszklić na oleju. Na talerze wyłożyć kluseczki i polać olejem z cebulą.

  3. Buraki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Skropić obficie sokiem z cytryny. Wymieszać. Nałożyć na talerze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń