Do góry

Desery Przepis na:

Kleikowe ciasteczka

Kleikowe ciasteczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 8396

Te ciasteczka wymyśliłam sama, zmodyfikowałam trochę zwykłe ciastka kleikowe, które na pewno wszystkim są dobrze znane. Wyszły przepyszne! Spróbujcie!!! Łatwy przepis, troszkę pracy, duuuużo przyjemności!

Składniki

  • - kleik ryżowy błyskawiczny, 2 opakowania
  • - cukier, 1/2 szklanki ( lub 3/4 jak ktoś lubi bardziej słodkie)
  • - cukier waniliowy, 2 opakowania
  • - masło (lub margaryna Kasia), 2 kostki
  • - jajka, 6
  • - mleko, 300 ml
  • - krem do karpatki (gotowe w 5 min.), 1 opakowania
  • - czkolada mleczna, 1 tabliczka
  • - płatki migdałowe, 250 g
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z kleików, cukrów, maseł i jajek zagnieść ciasto. Z zagniecionej masy formować rękami małe kulki, spłaszczać je i układać na wysmarowanej blaszce w odległości 0,5 cm od siebie. Wielkość ciasteczek zależy od indywidualnych upodobań, ja robiłam je mniej więcej wielkości denka od szklanki. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 15-20 min. na złoty kolor. Odstawić do wystygnięcia.

  2. Mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać zawartość torebki "Kremu do karpatki" i ubijać przez kilka minut aż masa będzie gęsta ( masa jest najlepsza kiedy jest dobrze ubita ale nie za mocno, powinna mieć konsystencję bitej śmietany, nie masła! Jeśli jest za gęsta i zbyt twarda dodać trochę więcej mleka). Następnie masę włożyć do szprycy i wyciskać dookoła w kształcie ślimaka tak, żeby pokryć całe ciasteczko (ciastko musi być całkowicie zimne!)

  3. Wszystkie pokryte masą ciasteczka posypać płatkami migdałowymi i polać roztopioną czekoladą w esy floresy. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dominikaorland 26 grudnia 2010 zrobilam ciasteczka sa wysmienite:)Nie mozna chowac ich do lodowki bo srasznie chlona wilgoc.Najlepiej mase wylozyc i udekorowac tuz przed podaniem.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gdyba 20 grudnia 2010 Kaszka ryżowa, taka do karmienia niemowląt. Grysik - w żadnym wypadku!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gdyba 03 listopada 2010 Dziękuję, cieszę się, że ciasteczka smakują!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hela43 03 listopada 2010 Ja też robię ciasteczka ryżowe wszyscy je uwielbiają ale Twój przepis to rewelacja od teraz robię takie .Gratulacje świetny przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gdyba 02 listopada 2010 Zazwyczaj Bobo Vita ale nie dlatego, że preferuję tą firmę tylko po prostu jakoś tak wyszło. Te ciastka można też robić z użyciem kaszki ryżowej z jakimiś owocami (np. kaszka ryżowa z malinami albo z bananami, są różne!) i wtedy też na wierzch takiego ciasteczka można położyć świeżą malinkę ( ale teraz nie ma sezonu na świeże owoce). I bardzo ważne - kaszka NIE MOŻE być z mlekiem, musi być sam ryż bo wychodzi później zakalec:0)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 02 listopada 2010 Miałam kiedyś okazję próbować zwykłych ciastek kleikowych i baaardzo mi smakowały. Czy używasz kleików jakiejś konkretnej firmy ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń