Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki wołowe Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Klopsiki wołowe Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 35

Dodano:

Odsłon: 121

Pyszny, prosty choć niebagatelny przepis królowej kuchni polskiej.

Składniki

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 3 jajka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 bułka kajzerka namoczona w mleku
  • 1 upieczona cebula
  • Cytryna
  • bułka tarta do panierowania
  • bulion mięsny
  • 0,5 szklanki białego wina
  • łyżka kaparów
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Upieczoną cebulę drobno posiekać. Dodać do mięsa razem z żółtkami, roztopionym masłem, namoczoną bułką, skórką z cytryny, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać.

    Białka ubić na pianę, dodać do masy mięsnej, lekko wymieszać.

    Robić płaskie klopsiki, obtoczyć w bułce tartej. Ułożyć na dno garnka i zalać rosołem, tak, by je tylko przykrył.

    Do sosu dodać łyżkę masła, dwa plasterki cytryny, kapary, pół szklanki białego wina i ewentualnie odrobinę cukru pudru. Gotować ok. 30 minut.

    Sos będzie rzadki, klarowny. By go zagęścić można dodać jak radzi Ćwierczakiewiczowa bułki tartej lub tradycyjnie mąki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 stycznia Takie przepisy pokazują nam, że to, co dobre przetrwa wieki i zawsze będzie dobrze smakować :) Pyszny obiad :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń