Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki z kaszą jaglaną

Klopsiki z kaszą jaglaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 280 Ocena: 3889

Dodano:

Odsłon: 3783

Dzisiaj propozycja dla tych najmniejszych łakomczuszków :) Małe mięsne klopsiki to coś co dzieci bardzo lubią, moich chłopacy też się nimi czasami zajadają. Aby były jeszcze bardziej pożywne zawsze staram się dodać do nich trochę marchewki, czy też pietruszki a ostatnio ryż zastąpiłam kaszą jaglaną. Wyszło bardzo smakowicie. Oczywiście najzdrowiej by było je ugotować, ale niestety wiem, że u mnie to nie przejdzie. Zapraszam :)

Składniki

  • Mięso mielone 250 g.
  • Kasza jaglana ok. 30 g.
  • Marchew 1 szt. mała
  • Pietruszka 1/2 szt.
  • Cebula 1/2 szt.
  • Jako 1 szt.
  • Bułka tarta 5-6 łyżek
  • Olej rzepakowy 2-3 łyżki
  • Masło klarowane 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną ugotować wg opisu na opakowaniu i zostawić do wystygnięcia.

    Marchew i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

    Cebulkę obrać i drobno pokroić, a następnie chwilę podsmażyć na maśle klarowanym.

    W misce wymieszać mięso mielone z marchewką, pietruszką, cebulką, kaszą jaglaną i jajkiem. Doprawić pieprzem i solą. Następnie uformować małe klopsiki obtaczając w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju przez ok. 10-15 min. obracając co jakiś czas.

    Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu.


  2. Smacznego :)

  3. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń