Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kluseczki z jabłkami"
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 122
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 358
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 1053
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 122
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 358
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 1053
Składniki
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, wymieszaj. Dodaj rozmącone jajka i miksuj, stopniowo dolewając wodę, tak długo, aż w cieście powstaną bąbelki i będzie łatwo odchodzić od brzegów miski. Miskę przykryj ściereczką i ostaw na ok. 10 min, by ciasto „odpoczęło”.
W garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, posól. Drewnianą deskę mocno zwilż wodą. Rozsmaruj na niej cienką, kilkumilimetrową warstwę ciasta. Trzymając deskę nad garnkiem, odcinaj nożem 5-milimetrowe kawałki ciasta i spychaj je do wody. Za każdym razem zanurzaj nóż we wrzątku, dzięki temu kluseczki będą łatwiej od niego odchodziły. Gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia.
Jabłka umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Na rozgrzaną patelnię włóż masło oraz cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się skarmelizuje. Włóż plasterki jabłek, delikatnie mieszając podgrzewaj około 2 min. Na talerzach rozłóż makaron oraz jabłka. Oprósz cynamonem.
30 minut. Porcja: 390 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie