Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski gotowane na parze (buchty)

Kluski gotowane na parze (buchty)

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2133

Dodano:

Odsłon: 20447

Pyszne na drugie danie lub słodki podwieczorek. Z braku owoców użyliśmy dżemu. Troszkę czasochłonne, ale od czasu do czasu naprawdę warto się pobawić. Przepis zaczerpnięty ze starej, poczciwej "Kuchni polskiej", nieco zmodyfikowany.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z drożdży, ciepłego mleka i mąki zrobić rozczyn (tyle maki, by miał konsystencję gęstej śmietany). Pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, a masło roztopić. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać go do mąki wraz z cukrem waniliowym i ubitymi z cukrem żółtkami. Wyrabiać ok. 10 minut, po czym dodać roztopione, ostudzone masło i nadal wyrabiać ok. 10 minut - aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie lśniące i będzie odchodzić od dłoni. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ma zwiększyć objętość dwa razy).

  2. Ciasto wałkować na grubość 1 cm, zaznaczać szklanką kształt i na środek dać 1 łyżeczkę dżemu. Przykryć drugim płatem ciasta i wykrawać kluski. Wykrawałam dużą szklanką do piwa - wyszło 20 sztuk. Można ewentualnie brzegi dociskać. Kluski odstawić do wyrośnięcia - powinny 2 razy urosnąć na wysokość.

  3. Wyrośnięte kluski układać w garnku do gotowania na parze i gotować 20-25 minut - należy po prostu sprawdzić - czas gotowania zależy od wielkości kluski.

  4. Podawać z bułką tartą zrumienioną na maśle, cukrem lub bitą śmietaną. Smacznego. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jowita 19 lipca 2010 a my w domu robiliśmy takie buchty bez cukru, mama robiła sos lub gulasz mięsny itak jedliśmy. A z owocami to latem. Pycha wspomnienia z dzieciństwa.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdarynka 07 maja 2010 O kochane moje dziewczynki, w poznańskiem te kluchy to pyzy:), ale nie na słodko:) Gdy babcia je robiła, to do tego bymusiał być dobry, gęsty sos najlepiej z kaczki i czerwona kapucha, pychota!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 12 lutego 2010 O, dziękuję za świetny pomysł - mam w domu małego wielbiciela budyniu i na pewno będzie mu smakować. Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiak65 12 lutego 2010 Ja robię puste i podaję polane budyniem czekoladowym!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 03 lutego 2010 Cieszę się, że wszystkim tak pozytywnie się kojarzą. Dziękuję także za świetną próbkę do statystyki nazw: kluski na parze = buchty = parówki = kluchy na łachu. Ta ostatnia nazwa podoba mi się najbardziej. :) Czytałam właśnie, że kiedyś tak je robiono.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 24 stycznia 2010 Witaj, znam podobny przepis,u mnie pod nazwą kluchy na łachu( przepis odziedziczony po babci, kiedyś nie było garnków do gotowania na parze, więc zwykły garnek nakrywało się bawełnianą ściereczka i obwiązywało, stąd ta nazwa, miło powspominać ;)) Polecam wypróbować również wersję bez nadzienia. Takie kuski świetnie smakują z gulaszem, maczane w sosiku ;) Pozdrwiam serdecznie.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 24 stycznia 2010 W moich rodzinnych stronach nazywały się -parówki- i były robione na sodzie,a podawano je z roztopionym masłem i cukrem,a.teraz gdzie mieszkam nazywają je -pampuchy- ,przypomniałaś mi dzieciństwo.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 18 stycznia 2010 Polecam, są pyszne. Annawk, faktycznie to buchty- nie mogłam sobie przypomnieć tej nazwy - dodaję ją do przepisu. Pozdrawiam serdecznie.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 18 stycznia 2010 wyglądają tak pięknie , że aż zrobiłam, sie głodna ( a jestem po sytym śniedaniu) , czy to danie inaczej nazwywa się "buchty" ?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kryska 18 stycznia 2010 ja tez jadlam tylko raz juz dawno ,polane byly smietana z truskawkami to bylo cos pysznego,dziekuje za przepis

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń