Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 412
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 412
Składniki
Jeśli używamy świeżych moreli, musimy je przekroić na pół i usunąć pestki. Jeśli mamy morele suszone, zalewamy je ciepłą wodą i odstawiamy na trzy godziny, żeby napęczniały. Osączamy.
Ze zmiksowanego sera, jajek, mąki i soli wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy 30 minut, po czym przenosimy na posypaną mąką stolnicę, toczymy wałek, który kroimy na 16 jednakowych części.
Z ciasta formujemy placuszki, na których umieszczamy połówki świeżych moreli lub całe moczone, osuszone morele. Dokładnie zlepiamy w knedle. Wrzucamy do osolonego wrzątku i na wolnym ogniu gotujemy 10 minut od chwili wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Masło stapiamy, dosypujemy cukier i mieszamy, aż cukier się rozpuści, pod koniec dodajemy posiekane orzechy i wszystko krótko podsmażamy. W tej panierce obtaczamy knedle i podajemy.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 2,30 złŹródło: Rewia