Do góry

Przetwory Przepis na:

Kompot z czerwonej porzeczki.

Kompot z czerwonej porzeczki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1006 Ocena: 9843

Dodano:

Odsłon: 368

Kompot z czerwonej porzeczki na zimę.

Składniki

  • czerwona porzeczka 1,5 kg
  • cukier 4 łyżki
  • woda przegotowana 600 ml
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Porzeczki do kompotu wybieramy zdrowe i dojrzałe. Myjemy, obrywamy końcówki. Wymyte oczyszczone owoce wkładamy do 2 litrowego, wyparzonego słoja. Zalewamy zrobionym z cukru i wody syropem, owoce powinny być całkowicie zalane syropem.

  2. Zakręcamy słoik i pasteryzujemy w 90 stopniach Celsjusza 15 minut. Po wyjęciu słoika z wody sprawdzamy zamknięcie słoika. Studzimy i ostudzony słój wynosimy do piwnicy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń