Do góry

Przetwory Przepis na:

Kompot ze śliwek.

Kompot ze śliwek.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1042 Ocena: 10515

Dodano:

Odsłon: 3160

Kompot ze śliwek na zimę.

Składniki

  • śliwki 1 kg
  • cukier 20 dag
  • woda przegotowana 600 ml
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. śliwki do kompotu wybieramy dojrzałe i twarde. Myjemy, obrywamy końcówki. Wymyte oczyszczone śliwki układamy do 2 litrowego, wyparzonego słoja. Ja włożyłam śliwki razem z pestkami. Ułożone śliwki zalewamy zrobionym z cukru i wody syropem, powinny być całkowicie zalane syropem.

  2. Zakręcamy słoik i pasteryzujemy w 90 stopniach Celsjusza 15 minut. Po wyjęciu słoika z wody sprawdzamy zamknięcie słoika. Studzimy i ostudzony słój wynosimy do piwnicy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń