Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z indyka z kaszą orkiszową i pieczarkami

Kotlety z indyka z kaszą orkiszową i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 899 Ocena: 22204

Dodano:

Odsłon: 7866

Dzisiaj na obiad polecają się lekkie i pożywne kotleciki z chudego mięsa indyka z dodatkiem kaszy orkiszowej oraz pieczarek. Kotleciki dostarczą nam sporej porcji białka, witamin, związków mineralnych, a także węglowodanów złożonych. Są delikatne, bardzo soczyste i aromatyczne. Idealnie komponują się ze świeżymi surówkami, sałatkami oraz lekkimi sosami. Mogą być także świetną podstawą lżejszej wersji burgera :).

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 100 g kaszy orkiszowej
  • 5 pieczarek
  • 1 cebula biała
  • 1 jajko
  • mały pęczek świeżego koperku
  • mała papryczka chili
  • szczypta garam masali
  • szczypta tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej lub oliwa do smażenia
  • bulion (do gotowania kaszy)
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kaszę orkiszową gotujemy w bulionie. Pokrojoną w kosteczkę cebulkę szklimy na oleju lub oliwie, dodajemy drobno posiekany czosnek, a następnie pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy wszystko do momentu odparowania wody z grzybów.

  2. Do zmielonego mięsa z indyka dodajemy ostudzoną zawartość patelni oraz kaszę, jajko, posiekany drobno koperek, papryczkę chili oraz przyprawy i wszystko dokładnie wyrabiamy.

  3. Z powstałej masy formujemy kotleciki, które smażymy z obu stron na lekko rumiany kolor. Po usmażeniu kotleciki układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

  4. Kotleciki możemy także upiec na blaszce lub w małych foremkach.
    Upieczone kotleciki świetnie komponują się z sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń