Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z Rzepy z Majonezem Chlli

Kotlety z Rzepy z Majonezem Chlli

Autor: Machina94

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 18

Dodano: 29.03.2018

Odsłon: 82

Wyjątkowe, delikatne kotleciki o zaskakującym smaku z pysznym sosem..

Składniki

  • Ziemniak- 2 średnie
  • Rzepa- 2 duże
  • Jarmuż- 100g
  • Kolendra- 1/2 łyżki
  • Mąka- 1 łyżka
  • Masło- 25g
  • Oliwa z oliwek- 1 łyżka
  • Słodki sos chilli- 1 łyżka
  • Majonez- 4 łyżki
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki i rzepę obgotować w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Wyjąć z wody i odłożyć na bok. Wodę doprowadź ponownie do wrzenia i gotuj w niej jarmuż przez 4 minuty, następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia.

  2. Gdy ziemniaki i rzepa będą już wystarczająco chłodne, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Przełóż do dużej miski. Wyciśnij nadmiar wody z jarmużu i wrzuć do miski z ziemniakami, dodaj kolendrę i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Uformuj ok. 12 kotletów.

  3. Na patelni rozpuść masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz kładź kotlety i smaż je po 5 minut na każdej stronie, aż uzyskają złoty kolor. Sos chilli wymieszaj z majonezem i podawaj z kotletami.


    !! Smacznego !! ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń