Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety ziemniaczane z farszem pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z farszem pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 478 Ocena: 3196

Dodano:

Odsłon: 45461

Smaczny pomysł na wykorzystanie ugotowanych zbędnych ziemniaków. Ziemniaczane kotlety z farszem z smażonych pieczarek to pyszne jarskie danie lub dodatek do potraw mięsnych.

Składniki

  • ciasto:
  • ziemniaki 1,2 kg
  • jajka 2 szt
  • olej 1 łyżka
  • mąka pszenna 2/3 szklanki
  • sól 1 łyżka płaska
  • farsz:
  • pieczarki 25 dag
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • natka pietruszki 2 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Farsz: na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy zrobią się szkliste dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Smażymy do miękkości. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekaną natkę /świeżą lub suszoną/. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - na lekko pikantnie. Odstawiamy do wystudzenia.

  2. Przestudzone ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy żółtka jajek /białka zachowujemy/, przesianą mąkę i sól. Dokładnie wyrabiamy.

  3. Z masy ziemniaczanej formujemy na dłoni placek, nakładamy na niego porcję farszu pieczarkowego i zlepiamy formując kulę. Następnie zanurzamy w ubitych białkach i obtaczamy w bułce tartej lekko spłaszczając.

  4. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim kotlety na złoty kolor z obu stron.

  5. Kotlety ziemniaczane podajemy na gorąco. Pysznie smakują z surówką, sosem czosnkowym lub z podsmażonym boczkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń