Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na wykorzystanie ugotowanych zbędnych ziemniaków. Ziemniaczane kotlety z farszem z smażonych pieczarek to pyszne jarskie danie lub dodatek do potraw mięsnych.
To koktajl w wersji wytrawnej, ale na pewno zasmakuje nie tylko dorosłym. Jes...
Odsłon: 53
Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...
Odsłon: 26513
Czarny Las to ciasto zainspirowane słynnym tortem o tej samej nazwie. Jest mn...
Odsłon: 850
To koktajl w wersji wytrawnej, ale na pewno zasmakuje nie tylko dorosłym. Jes...
Odsłon: 53
Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...
Odsłon: 26513
Czarny Las to ciasto zainspirowane słynnym tortem o tej samej nazwie. Jest mn...
Odsłon: 850
Składniki
Farsz: na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy zrobią się szkliste dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Smażymy do miękkości. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekaną natkę /świeżą lub suszoną/. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - na lekko pikantnie. Odstawiamy do wystudzenia.
Przestudzone ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy żółtka jajek /białka zachowujemy/, przesianą mąkę i sól. Dokładnie wyrabiamy.
Z masy ziemniaczanej formujemy na dłoni placek, nakładamy na niego porcję farszu pieczarkowego i zlepiamy formując kulę. Następnie zanurzamy w ubitych białkach i obtaczamy w bułce tartej lekko spłaszczając.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim kotlety na złoty kolor z obu stron.
Kotlety ziemniaczane podajemy na gorąco. Pysznie smakują z surówką, sosem czosnkowym lub z podsmażonym boczkiem.