Do góry

Dania główne Przepis na:

Krem brokułowo - jaglany z pulpecikami

Krem brokułowo - jaglany z pulpecikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 926 Ocena: 23661

Dodano:

Odsłon: 1360

Nabieramy formy na wiosnę! :) Dla wszystkich chcących w smaczny sposób wzmocnić i oczyścić organizm po zimie, polecam zupę krem z brokułów i kaszy jaglanej z dodatkiem młodego jęczmienia. Kasza jaglana ma właściwości zasadotwórcze i antywirusowe. W swoim składzie ma sporo wartości odżywczych oraz jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Krem w wersji dla mięsożerców możemy urozmaicić mięsnym dodatkiem. Gorąco polecam lekkie oraz soczyste pulpeciki z indyka i pieczarek :)

Składniki

  • KREM BROKUŁOWO - JAGLANY:
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 1 brokuł
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 mała marchewka
  • 2 szalotki
  • 1 spora łyżeczka młodego jęczmienia
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej z awokado
  • PULPECIKI:
  • 2 polędwiczki z indyka
  • 250 g mini pieczarek
  • 2 szalotki
  • 1 jajko
  • 1 bułka gryczana
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 1 łyżka masła
  • + bulion
  • DODATKI:
  • pestki dyni
  • zielenina
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. KREM BROKUŁOWO - JAGLANY. Do gotującego się bulionu dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, gałązkę rozmarynu, brokuł podzielony na różyczki oraz pokrojoną na kawałki pietruszkę, seler i marchewkę. Szalotki szklimy delikatnie na oleju z awokado i dodajemy do bulionu. Wszystko gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw. Na koniec do zupy dodajemy szklankę ugotowanej kaszy jaglanej, młody jęczmień i posiekaną natkę pietruszki. Wyciągamy ziela angielskie oraz liść laurowy i miksujemy wszystko na jednolitą oraz gładką masę. Krem doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    * Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodajmy więcej bulionu.

  2. PULPECIKI. Bułkę gryczaną moczymy w mleku. Szalotkę szklimy na maśle, a następnie dorzucamy do niej dokładnie umyte mini pieczarki. Grzybki smażymy do momentu odparowania z nich nadmiaru wody, a następnie studzimy. Oczyszczone polędwiczki z indyka mielimy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną bułką, podsmażoną szalotką i pieczarkami. Do zmielonych składników dodajemy jajko, natkę pietruszki, sól oraz pieprz i wyrabiamy masę. Formujemy małe pulpeciki, które obtaczamy w mące jaglanej i wrzucamy do gotującego się bulionu na około 20 minut.

    * Jeśli masa mięsna klei nam się do rąk, zmoczmy je w zimnej wodzie.

    Krem jaglano - brokułowy podajemy z pulpecikami, kleksem oleju z awokado, pestkami dyni i ulubioną zieleniną. Życzę smacznego! :)


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń