Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z pieczonych pomidorów i pesto bazyliowym

Krem z pieczonych pomidorów i pesto bazyliowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 399

Dodano:

Odsłon: 99

Pyszny i aromatyczny

Składniki

  • 500-600 g pomidorów (użyłam śliwkowych)
  • 1 pęczek bazylii (same listki)
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 3-4 suszone pomidorki suszone na słońcu w oleju słonecznikowym
  • 1 szalotka
  • bulion około 200-300 ml
  • do smaku (sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny, ostra papryka i miód lub cukier trzcinowy)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Pomidory umyj, osusz i przekrój na pół. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

    2. Bazylię, czosnek pozbawiony łupinek przełóż do blendera - dopraw solą i pieprzem. Zblenduj na pesto. Dodaj 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego, w którym były suszone pomidory. Wymieszaj.

    3. Około 2/3 ilości bazyliowego pesto wyłóż na pomidory, resztę odłóż będzie potrzebne do dekoracji kremu pomidorowego.

    4. Pomidory włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz około 45 minut, aż się zrumienią.

    5. Gdy pomidory się upieką na dno rondelka wlej około 2 łyżki oleju słonecznikowego.

    6. Dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę. Gdy zrobi się szklista dodaj suszone pomidory bardzo drobno pokrojone, a następnie pomidory pieczone.

    7. Duś 2-3 minuty, a następnie całość zblenduj.

    8. Dodaj gorący bulion. Dopraw solą, pieprzem czarnym oraz paprykę ostrą.

    9. W razie potrzeby dodaj około 1 łyżeczki miodu lub cukru trzcinowego.

    10. Podawaj z pesto bazyliowym.

    11. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń