Do góry

Desery Przepis na:

Kremowo-kokosowe ciasto przekładane herbatnikami.

Kremowo-kokosowe ciasto przekładane herbatnikami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 114

Dodano:

Odsłon: 747

Uwielbiam je piec.

Składniki

  • 2 duże opakowania herbatników
  • 3 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki cukru(1 cała szkl + pół )
  • cukier waniliowy, łyżeczka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • kostka masła
  • szklanka wiórków kokosowych+2 łyżki do posypania
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. W szklance mleka rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Stopniowo dolewamy do utartych żółtek i dokładnie mieszamy.

  2. Pozostałe mleko zagotowujemy ze szklanką cukru. Zmniejszamy ogień i wlewamy rozprowadzoną masę. Dokładnie rozcieramy i gotujemy aż nabierze konsystencji budyniu. Studzimy.

  3. Miękkie masło miksujemy. Stopniowo dodajemy zimny krem i szklankę wiórków kokosowych. Na dno blaszki wykładamy herbatniki, następnie prawie połowę kremu i kolejną warstwę herbatników. Z pozostałego kremu odkładamy 2-3 łyżki a resztę rozsmarowujemy na herbatnikach.Przykrywamy pozostałymi ciastkami. Na wierzch rozprowadzamy cienką wastwę kremu i posypujemy wiórkami kokosowymi. Jemy, życzę smacznego.;))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń