Do góry

Dania główne Przepis na:

Krewetki w chrupiącej , orzechowej panierce z ryżem smażonym

Krewetki w chrupiącej , orzechowej panierce z ryżem smażonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 68

Dodano:

Odsłon: 126

W dzisiejszym wpisie po raz kolejny szybki w przygotowaniu, typowo letni przysmak jakim są krewetki. Tym razem w wersji typowo "chińczykowej" , w odmianie 100% zdrowszej i (mam nadzieję) 200 % smaczniejszej :) Zachęcam do spróbowania , tym bardziej, że do ich wykonania możemy wykorzystać to, co akurat mamy w lodówce, zamrażalniku czy spiżarni. Większość składników można dowolnie modyfikować i za każdym razem przygotowywać to danie inaczej :)

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Krewetki w panierce orzechowej:

    - 8-12 sztuk krewetek
    - sok z połówki cytryny (można zastąpić pomarańczą lub limonką)
    - 1 jajko
    - mąka
    - łyżka mleka ( można zrezygnować )
    - orzechy laskowe ( można zastąpić innymi orzechami , sezamem, wiórkami kokosowymi, ewentualnie bułką tartą)


    1. Krewetki rozmrażamy, zdejmujemy pancerz i oczyszczamy , jeśli trzeba .
    2. Następnie krewetki skropujemy sokiem z cytryny i na chwilkę zostawiamy.
    3. Przygotowujemy panierkę :
    - w misce łączymy 1 jajko, 2 łyżki mąki i łyżkę mleka
    - orzechy laskowe blendujemy razem z przyprawami
    4. Krewetki dokładnie oszuszamy na papierowym ręczniku ( to ważny krok, w przeciwnym razie panierka może się nie trzymać ) i delikatnie posypujemy mąką.

  2. 1. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. (10-20 minut)
    2. Na patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli i cebulę.(1 min)
    3. Do podsmażonych warzyw dodajemy ugotowany ryż i suto posypujemy wszystko dowolnymi przyprawami (szczególnie dużo dodajemy antynowotworowej kurkumy) ( 10- 15 min)
    4. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa i wszystko razem smażymy jeszcze kilka minut ( 5 minut)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń