Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z borowikami

Krokiety z borowikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 174 Ocena: 1411

Dodano:

Odsłon: 269

Pachnące jesienią grzyby to najcudowniejszy zapach w kuchni. W tym roku zgromadziłam duże zapasy grzybów. Część z nich suszyłam, marynowałam i mroziłam. Aby przywrócić wspomnienia z lasu postanowiłam dziś zrobić na obiad… krokiety. Ciasto na naleśniki jest szybkie i proste w przyrządzeniu. Można je robić na słodko lub wytrawnie. Świetnie nadają się na szybki obiad. Wszyscy je uwielbiamy!

Składniki

  • Składniki na naleśniki:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • Składniki na farsz:
  • 50 dag dowolnych grzybów
  • 2 cebule
  • Pieprz
  • Ponadto:
  • Bułka tarta
  • 2 jaja
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Naleśniki: Jaja wbijamy do miski, wlewamy olej i mleko, solimy. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy mąkę. Mieszamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Na rozgrzaną patelnię nalewamy ciasto, smażymy na złoty kolor z obu stron.

  2. Farsz: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Grzyby wrzucamy na patelnię do cebuli (Ja użyłam grzybów mrożonych. Przed zamrożeniem gotowałam je ok 30 minut). Przyprawiamy do smaku i sparzymy ok 25 minut.

  3. Na każdy naleśnik nakładam trochę farszu. Zakładam boki i zwijam w kostkę. Tak złożone naleśniki obtaczam w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń