Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z grzybami leśnymi

Krokiety z grzybami leśnymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1328

Dodano:

Odsłon: 3070

Krokiety grzybowe jak u babci. W sezonie używamy oczywiście świeżych grzybów, poza sezonem można użyć mrożonych.

Składniki

  • ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2-3 jajka 2 czubate szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli morskiej 3 łyżki oliwy z tymianki
  • farsz:
  • 1 kg grzybów leśnych świeżych lub mrożonych masło cebula czosnek sól morska pieprz ziołowy chili gałka muszkatołowa pieprz czarn
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do głębokiej miski wlewamy mleko i wodę, jaja i sól. Potem trzepaczką mieszamy. Dodajemy mąkę i mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na pół godziny. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Mieszamy ciasto, wlewamy je na patelnię za pomocą chochelki. Kiedy powierzchnia ciasta jest już sucha, odwracamy i smażymy z drugiej strony.

    Grzyby dusimy na maśle z cebulą i czosnkiem, odparowujemy. Po uduszeniu mielimy w maszynce i doprawiamy przyprawami do smaku. Farszem smarujemy naleśniki i zwijamy.

    Krokiety najlepiej smakują odsmażone na oleju, posypane świeżym lubczykiem i skropione sosem sojowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 03 maja Bedę jeść to danie przez min. trzy dni. Moje ulubione smaki. Mogę jutro zastąpić świeże lub mrożone na prawdziwki suszone namoczone albo pieczarki?
Smaki lasu... tęsknię za lasem i grzybobraniem.
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń