Do góry

Desery Przepis na:

Kruche Muffiny z budyniem

Kruche Muffiny z budyniem

Autor: KulinarnaChwila

Przepisów i artykułów: 154 Ocena: 902

Dodano: 13.03.2018

Odsłon: 550

Muffinki z budyniem delikatnie kruche ciasto połączone z pysznym kremem budyniowym.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 2 szk. mąki pszennej
  • 1 szk. cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 1 kostka margaryny
  • Składniki na budyń:
  • ½ litra mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g margaryny
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Mąkę wsypujemy do miski.
    2. Dodajemy margarynę, żółtka oraz cukier.
    3. Wyrabiamy ciasto.

  2. 4. Następnie rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka.
    5. Kółka z ciasta układamy w foremkach.

  3. 6. W tym czasie przygotowujemy budyń. Do garnka wlewamy odmierzoną ilość mleka, odlewamy pól szklanki.
    7. Do garnka wsypujemy cukier i mleko zagotowujemy co jakiś czas mieszając, aby cukier się rozpuścił. Mąkę mieszamy z mlekiem w szklance i wlewamy do gotującego się mleka, szybko mieszamy. Całość zagotowujemy i chwilkę gotujemy aż masa stanie się gęsta.

  4. 8. Po ostygnięciu budyń miksujemy z masłem do otrzymania gładkiej konsystencji.

  5. 9. Foremki wypełniamy budyniem i przykrywamy kółkiem z ciasta.
    10. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny – pieczemy aż do zarumienienia.

  6. 11. Babeczki gotowe.
    12. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 marca Ja tak tylko przy okazji napiszę, że parę bym skubnął ;) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń