Do góry

Desery Przepis na:

Kruchy jabłecznik z budyniem

Kruchy jabłecznik z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 963

Dodano:

Odsłon: 1848

Kruche ciasto idealnie komponuje się z jabłkami i delikatnym budyniem.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • Mąka pszenna - 3 szklanki
  • Cukier - 1 szklanka
  • Masło, ewentualnie margaryna - 250 g
  • Żółtko jaja kurzego - 2 sztuki
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Budyń:
  • Budyń śmietankowy w proszku - 2 sztuki
  • Mleko - 3 szklanki
  • Ponadto:
  • Jabłka, najlepiej Szara Reneta lub inne lekko kwaskowe - 6 dużych sztuk
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać na stolnicy z cukrem i proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać z masłem. Pośrodku ciasta zrobić dołek, wlać do niego żółtka i szybko zagnieść całość.

  2. 1/3 ciasta odłożyć, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Resztę ciasta rozwałkować i umieścić w formie do pieczenia o wymiarach ok. 36x21 cm, wykładając także boki na wysokość ok. 2 cm.

  3. Jabłka obrać i pokroić w ósemki, usuwając gniazda nasienne, a następnie rozłożyć na cieście.

  4. Budyń ugotować i gorący wylać na jabłka.

  5. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce i rozłożyć na budyniu.

  6. Piec ciasto w temperaturze 180 st. C przez 50-60 minut, do lekkiego zrumienienia wierzchu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń