Do góry

Desery Przepis na:

Kulki ptysiowe

Kulki ptysiowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 6

Przepis wart wypróbowania: "Kulki ptysiowe"

Składniki

  • Na 250 ml wody
  • 12 i 1 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka. Na 3 żółtka
  • po 180 ml mleka i śmietanki kremówki 30 proc
  • 11 dag cukru
  • 1 i 1 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej mleko i śmietankę, zagotuj. Żółtka z cukrem utrzyj mikserem na białą, puszystą masę. Wlej połowę mleka oraz śmietanki, miksuj aż do połączenia składników. Następnie dodaj pozostałe mleko oraz śmietankę, ponownie zmiksuj. Masę przelej do garnka, zagotuj, ciągle mieszając trzepaczką. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, dodaj obie mąki. Cały czas mieszając, gotuj 2-3 min aż krem zgęstnieje. Wystudź.

  2. Do rondelka wlej wodę, dodaj tłuszcz, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zestaw z ognia i wsyp mąkę, cały czas mieszając łyżką. Rondelek ponownie postaw na ogniu, nie przerywając mieszania. Podgrzewaj tak długo aż masa stanie się szklista. Gdy przestygnie, dodawaj po jednym jajku miksując aż ciasta dokładnie się połączą.

  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj okrągłe porcje ciasta (o średnicy około 5 cm), zachowując odstępy (ciasto w czasie pieczenia urośnie). Piecz 20-30 minut w temperaturze 200° C. Wystudź.

  4. Kulki nadziej przygotowanym kremem i oprósz cukrem pudrem.

  5. 80 minut Sztuka: 120 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń