Do góry

Przekąski Przepis na:

Kulki ziemniaczane do obiadu

Kulki ziemniaczane do obiadu

Autor:

Przepisów i artykułów: 2193 Ocena: 12810

Dodano:

Odsłon: 4583

Mój kolejny eksperyment w kuchni, są smaczne i ładnie wyglądają na talerzu.

Składniki

  • Składniki:
  • Ziemniak obrany 8 szt.
  • Pietruszka 1 szt.
  • Marchewka 1 szt.
  • Papryka świeża czerwona ½ szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Pieczarki świeże 15 dag
  • Ser żółty starty 15 dag
  • Jaka 2 szt.
  • Mąka 2-3 łyżki
  • Bułka tarta 3 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Papryka słodka do smaku
  • Tłuszcz do smażenia
  • Składniki na sos pietruszkowy:
  • Natka pietruszki posiekana 3 łyżki
  • Mąka 1 łyżka
  • Mleko ½ szklanki
  • Kostka rosołowa ½ szt.
  • Papryka słodka mielona ½ łyżeczki
  • Masło 2 łyżki
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie sosu pietruszkowego:
    Masło rozpuścić na patelni, dodać kostkę rosołową, paprykę mieloną i lekko podsmażyć. Następnie dodać mleko rozbełtane z mąką, wsypać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i odstawić w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

    Wykonanie kulek ziemniaczanych:
    Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku i odstawić. Pieczarki, paprykę, cebulę, czosnek oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu po czym odsączyć i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać starty ser, ziemniaki z marchewką i pietruszką, wbić jajka, dodać bułkę tartą, mąkę przyprawić do smaku, dobrze wymieszać. Formować na dłoni małe kulki i smażyć na głębokim tłuszczu bardzo powoli co chwilę przewracając by nie były w środku surowe. Podawać z przygotowanym sosem pietruszkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń