Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak imbirowo-miodowy

Przepis dnia 2018-11-03
Kurczak imbirowo-miodowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2020

Dodano:

Odsłon: 2803

Polędwiczki z kurczaka marynowane w aromatycznych przyprawach i duszone w soku pomarańczowym są tak delikatne, że wprost rozpływają się w ustach.

Składniki

  • Polędwiczki z kurczaka - 400 g
  • Tarty imbir - 1 łyżka
  • Miód - 2 łyżeczki
  • Curry - 2 łyżeczki
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki do marynaty plus 2 łyżki do smażenia
  • Świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy - 80 ml
  • Orzechy nerkowca - 2 łyżki
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wymieszać w misce imbir, miód, curry, sos sojowy i 4 łyżki oleju. Włożyć polędwiczki do marynaty, wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.

  2. Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni.

  3. Po upływie czasu marynowania mięsa rozgrzać na patelni dwie łyżki oleju wymieszane z jedną łyżką marynaty. Podsmażyć polędwiczki z obu stron na rumiany kolor, pod koniec dodając sok pomarańczowy. Smażyć mięso do odparowania soku, a następnie wrzucić na chwilę na patelnię orzechy nerkowca.

  4. Na talerzu ułożyć polędwiczki i posypać je orzechami nerkowca.
    Danie polecam podawać z ryżem . Pod koniec smażenia można dodać na patelnię podgotowaną marchew, którą wykorzystamy jako dodatek do mięsa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń