Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po kijowsku

Kurczak po kijowsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 668

Dodano:

Odsłon: 3715

Przepis na kurczaka po kijowsku.

Składniki

  • 4 filety
  • 10 dag masła
  • 1 pęczek natki
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa do kurczaka
  • masło klarowane do smażenia
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło z posiekaną pietruszką utrzeć mikserem, dodać kilka kropel soku z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, uformować 4 wałki.

    Filety delikatnie roztłuc (rozbijając bardziej brzegi),skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Na każdym filecie ułożyć masło, zwinąć w rulon, tak aby masło nie wypadło. Odstawić do lodówki na ok godzinę. Po schłodzeniu, kotlety panierować najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.

    Smażyć na maśle klarownym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń