Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć pogoda za oknem dalej nie rozpieszcza, zatęskniło mi się za grillowanym mięskiem z kurczaka. Odkurzyłam więc patelnię grillową i usmażyłam kurczaka po neapolitańsku.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 226
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 1584
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1828
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3497
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27825
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 226
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 1584
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1828
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3497
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27825
Składniki
W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty: ocet balsamiczny, czosnek, zioła włoskie, oliwę, sól i pieprz.
Kurczaka oczyszczamy ze zbędnego tłuszczyku. Nacieramy czosnkiem, ziołami włoskimi i odrobiną oleju. Zalewamy następnie marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 1 godzinę, by smaki się przegryzły.
Patelnię gilową rozgrzewamy do odpowiedniej temperatury. Zależnie od grubości piersi smażymy je po ok.7-9 min. z każdej strony. Osobno smażymy też plasterki czerwonej cebuli.
Piersi przekładamy na talerz. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek (1 łyżkę) posiekane listki bazylii, parmezan, pomidorki pokrojone na połówki, cebulę. Na każdy kawałek kurczaka nakładamy po łyżce tej mieszanki. Dodatkowo posypujemy jeszcze startym parmezanem. Kurczak po neapolitańsku podajemy np. z ryżem. Smacznego!