Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po neapolitańsku

Kurczak po neapolitańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 894

Dodano:

Odsłon: 2166

Choć pogoda za oknem dalej nie rozpieszcza, zatęskniło mi się za grillowanym mięskiem z kurczaka. Odkurzyłam więc patelnię grillową i usmażyłam kurczaka po neapolitańsku.

Składniki

  • 3-4 piersi z kurczaka
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
  • pół czerwonej cebuli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • pół szklanki octu balsamicznego
  • 3 łyżki mieszanki ziół włoskich-odrobina majeranku, szałwii, tymianku, oregano, bazylii
  • 1/3 szklanki startego parmezanu (opcjonalnie)
  • Pieprz, sól
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty: ocet balsamiczny, czosnek, zioła włoskie, oliwę, sól i pieprz.

  2. Kurczaka oczyszczamy ze zbędnego tłuszczyku. Nacieramy czosnkiem, ziołami włoskimi i odrobiną oleju. Zalewamy następnie marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 1 godzinę, by smaki się przegryzły.

  3. Patelnię gilową rozgrzewamy do odpowiedniej temperatury. Zależnie od grubości piersi smażymy je po ok.7-9 min. z każdej strony. Osobno smażymy też plasterki czerwonej cebuli.

  4. Piersi przekładamy na talerz. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek (1 łyżkę) posiekane listki bazylii, parmezan, pomidorki pokrojone na połówki, cebulę. Na każdy kawałek kurczaka nakładamy po łyżce tej mieszanki. Dodatkowo posypujemy jeszcze startym parmezanem. Kurczak po neapolitańsku podajemy np. z ryżem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń