Do góry

Dania główne Przepis na:

kurczak po polsku

kurczak po polsku

Autor: iwonka35p

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano: 13.01.2013

Odsłon: 2317

pyszny

Składniki

  • kurczak 1,2 kg
  • Watróbka drobiowa
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko
  • bułka do namoczenia
  • 2 szkl. mleka
  • świeży koper i pietruszka - kilka pęczków
  • sól , pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • majeranek
  • 3 zabki czosnku
  • cytryna
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczak po polsku Magdy Gessler - składniki: Kurczak po polsku - sposób przygotowania: Kurczaka umyć. Natrzeć wnętrze kurczaka solą, pieprzem, sokiem z cytryny, majerankiem, czosnkiem. Podobnie zrobić z wierzchu. Odstawić do lodówki. Utrzeć masło na puszystą masę. Dodać żółtko, ucierać. Białko ubić na pianę i powoli dodawać do masy maślanej. Bułkę namoczyć w mleku, odsączyć, rozgnieść i dodać do masła, znów delikatnie mieszać. Wątróbkę drobno posiekać, tak jak zieleninę. Wymieszać wątróbkę z zieleniną oraz masą z masła, jajka i bułki, doprawić gałką muszkatołową. Nadziać kurczaka, zaszyć lub spiąć wykałaczkami, Kurczaka przełożyć do brytfanki posmarowanej masłem. Piec kurczaka po polski około 50 minut w temp. 200 st. C. Można na początku podlać wodą. Potem polewać kurczaka powstałym sosem. Kurczak po polsku może być pieczony również w towarzystwie jabłek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń