Do góry

Przekąski Przepis na:

Kurczak po wietnamsku

Kurczak po wietnamsku

Autor: murphy

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 259

Dodano: 03.08.2012

Odsłon: 21333

Kurczaka po wietnamsku należy przygotowywać bezpośrednio przed spożyciem. Nie jest to danie, które można przygotować dzień wcześniej. Na całe szczęście jest tak szybkie, że nie ma takiej potrzeby

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Czosnek drobno posiekaj. Przyprawy – obie papryki i curry – wymieszaj ze sobą, dodaj czosnek. Cebule posiekaj w piórka.

  2. Kurczaka dobrze osusz i pokrój na nieduże kawałki. następnie każdy kawałek z osobna dokładnie obtaczaj w przyprawach. Mięso musi pokryć się przyprawami.

  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Wsyp cukier. Cały czas go mieszaj. I oto na patelni pojawia się karmel. Gdy na patelni pojawi się karmel, wrzucaj na patelnię pojedynczo i powoli kawałki mięsa. Nie wrzucaj wszystkich kawałków mięsa naraz, bo zrobi Ci się na patelni wielka Landryna!

  4. Każdy kawałek mięsa musi pokryć karmelem. Gdy na patelni znajdzie się całe mięso, dodaj cebulę i sos sojowy. Patelnię przykryj i pozwól składnikom powoli dusić się pod przykryciem. Takie duszenie powinno trwać około 12-15 minut.

  5. Mięso i cebula powinny być w delikatnym sosie. Gotowe. Podawaj z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

greta-79 29 sierpnia 2012 danie dziś zrobiłam - aczkolwiek z inną mieszanką przypraw. Godne uwagi, kazdy kto lubi "inną" kuchnie powinien byc zadowolony. Będę na pewno wykorzystywac przepis

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń