Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak teriyaki w płatkach

Kurczak teriyaki w płatkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5016

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Kurczak teriyaki w płatkach"

Składniki

  • 1 filet z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrych papryczek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • płatki kukurydziane
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w szerokie paski. Wytnij z nich serduszka przy pomocy foremek do ciasta.

  2. Do pojemnika (ja użyłam próżniowego) wlej sos sojowy, olej i ocet jabłkowy. Dodaj papryczki, miód i posiekany czosnek. Dopraw sos szczyptą soli i pieprzu.

  3. Wymieszaj, włóż mięso. Powinno być w całości zalane marynatą. Zamknij pojemnik i odstaw go na około 60 minut do lodówki.

  4. Po tym czasie wyjmij kurczaka i obtocz go dokładnie w drobno pokruszonych płatkach kukurydzianych.

  5. Ułóż mięso na lekko natłuszczonej blasze i upiecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

  6. Danie podawaj np. z ananasem, również wyciętym w serduszka.

  7. Magdalena Tabaczyk z Kępic

    Źródło: Super TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń