Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak teriyaki w płatkach"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 174
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 174
Składniki
Mięso umyj, osusz i pokrój w szerokie paski. Wytnij z nich serduszka przy pomocy foremek do ciasta.
Do pojemnika (ja użyłam próżniowego) wlej sos sojowy, olej i ocet jabłkowy. Dodaj papryczki, miód i posiekany czosnek. Dopraw sos szczyptą soli i pieprzu.
Wymieszaj, włóż mięso. Powinno być w całości zalane marynatą. Zamknij pojemnik i odstaw go na około 60 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjmij kurczaka i obtocz go dokładnie w drobno pokruszonych płatkach kukurydzianych.
Ułóż mięso na lekko natłuszczonej blasze i upiecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Danie podawaj np. z ananasem, również wyciętym w serduszka.
Magdalena Tabaczyk z KępicŹródło: Super TV