Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w cytrynowym sosie

Kurczak w cytrynowym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 2238

Dodano:

Odsłon: 12747

Kurczak z orientalnym smaczkiem - w słodko, kwaśnym sosie

Składniki

  • 6 udek z kurczaka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka przyprawy „5 smaków”
  • Pieprz, sól
  • cytryna
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 3 cm świezego imbiru
  • sok i skórka z cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 80 ml łyżki sosu sojowego
  • ryż, kolendra do podania
5-6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę, przyprawę, sól i pieprz wymieszać i w tej mieszance obtoczyć kurczaka.
    W woku albo garnku rozgrzać olej smażyć kurczaka partiami, z każdej strony na rumiani – przełożyć do naczynia do zapiekania. Jedną cytrynę pokroić w plasterki i ułożyć na kurczaku.

  2. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni i piec kurczaka przez 30 minut.
    W garnku wymieszać imbir, sok i skórkę z cytryny, miód i sos sojowy – lekko podgrzać, żeby miód się roztopił.
    Upieczonego kurczaka polać sosem, podawać z ryżem i kolendrą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń