Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak z grzybami i ziemniakami"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 220
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 220
Składniki
Podgotuj ziemniaki (10-12 minut). Odstaw na bok do ostygnięcia. Następnie ułóż je na papierze do pieczenia. Lekko nadkrój, polej łyżką oliwy i posyp rozmarynem. Do smaku dopraw solą oraz pieprzem.
Przełóż kurczaka wraz z grzybami do brytfanny. Polej sosem zrobionym z reszty oliwy i octu balsamicznego. Obok ułóż ziemniaki i główki czosnku przekrojone w poprzek.
Umieść całość w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Piecz 45-50 minut, aż kurczak się lekko przypiecze, a ziemniaki będą chrupiące i złociste.
Jak to zrobić?
Dobrze nadziany kurczak. Jeżeli nadziewasz kurczaka, w trakcie faszerowania dokładaj trochę masła. Dzięki temu nadzienie będzie soczyste. Nie zapomnij o zszyciu otworu, by sos nie wyciekł.Źródło: Olivia