Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z suszonymi śliwkami

Kurczak z suszonymi śliwkami

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 17667

Dodano: 31.07.2010

Odsłon: 5919

Fantastyczny smak kurczaka.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso podzielic na porcje, obrac ze skórki. Włożyc do naczynia żaroodpornego ze śliwkami i liścmi laurowymi, odstawic.

  2. Na patelni ze skórek kurczaka wytopic tłuszcz i na nim podsmażyc cebulkę (przekrojoną na 2 lub 4 części). Dodac pieczarki (jeśli duże, to przekroic). Posypac cukrem, dodac koncentrat pomidorowy, musztardę, piwo i bulion, przyprawic solą i pieprzem, zagotowac. Sosem zalac kurczaka. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni.

  3. Mąkę wymieszac z sokiem z cytryny i pietruszką (można dodac odrobinę wody). Wlac do kurczaka, zapiekac kolejne 10-15 minut. Podawac z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joanna115 26 października 2014 Brzmi i wygląda apetycznie :-) często piekę kurczaka na różne sposoby, ale ze śliwkami ,,kalifornijskimi" robię jedynie sos ,,chiński" do mięs - na bazie słodkiego sosu sojowego. Zapisuję Twój przepis do wypróbowania :-)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 04 sierpnia 2010 śliwki nadają mięsu fajny charakterek , dobry pomysł

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń