Do góry

Dania główne Przepis na:

Kwiaty cukinii nadziewane ryżem i mięsem

Przepis dnia 2018-07-12
Kwiaty cukinii nadziewane ryżem i mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 692

Dodano:

Odsłon: 6703

Danie pracochłonne ale warto je zrobić przynajmniej raz w roku-w porze kwitnienia cukinii.Nie tylko ładnie wygląda ale i wyjątkowo smakuje.

Składniki

  • kwiaty cukinii (ilość dowolna)
  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 1/2 szklanki ugotowanego w bulionie lub rosole ryżu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju (do przesmażenia cebuli)
  • sól, pieprz
  • 2 całe jajka
  • 3-4 gałązki zielonych (niedojrzałych) winogron
  • 2 szklanki rosołu lub bulionu
  • 2 pomidory
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować w jednej szklance rosołu lub bulionu.
    Przestudzić.
    Mięso drobiowe ugotować i zmielić.
    Cebulę drobno pokroić i "zeszklić" na dwóch łyżkach oleju.
    Składniki wymieszać, dodać całe jajka i doprawić solą i pieprzem.

  2. Kwiaty cukinii umyć, usunąć ze środka "słupek".
    Delikatnie rozchylać płatki cukinii i przy pomocy małej łyżeczki nakładać farsz.
    Końcówki płatków lekko skręcać.
    Na dnie szerokiego garnka z grubym dnem ułożyć warstwę z liści winogron.
    Promieniście układać nadziewane kwiaty cukinii. Między kwiatami rozsypać zielone, niedojrzałe winogrona i cząstki pomidorów.
    Podlać bulionem lub rosołem. Dusić około 30 minut pod przykryciem.

  3. Podawać z sosem pomidorowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 09 lipca Przyznaję: kwiatów cukinii jeszcze nie miałam okazji próbować a prezentują się naprawdę kusząco:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń