Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne

Lasagne

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 524

Dodano:

Odsłon: 1366

Włoska potrawa w polskim wydaniu.

Składniki

  • makaron
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 szklanka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • 50 g sera żółtego startego (Gouda)
  • 50 g startego parmezanu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 300 g groszek i marchewka ugotowane na parze (świeże lub mrożone)
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Groszek i marchewkę (świeże warzywa trzeba umyć, obrać i pokroić) gotujemy na parze około 20 min. Mięso mielone smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Potem dodajemy wino, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian płat makaronu, warstwa mięsa, warzywa (groszek i marchewka), ser gouda i znowu makaron. Robimy tak, aż do wyczerpania składników (2 warstwy). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 25 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy parmezanem i dalej pieczemy. Gotowe :)!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń