Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne z zielonymi szparagami

Lasagne z zielonymi szparagami

Autor:

Przepisów i artykułów: 227 Ocena: 2065

Dodano:

Odsłon: 1521

Gdy moje dzieci usłyszały, że na obiad będzie lazania, bardzo się ucieszyły. Miny im zrzedły, gdy zobaczyły, jaka. Summa summarum bardzo im smakowała :)

Składniki

  • 1 kg zielonych szparagów
  • sól
  • 200g szynki gotowanej
  • 12-18 płatów makaronu lasagne
  • 100g tartego sera żółtego np. goudy
  • Sos beszamelowy: 60g masła
  • 50g mąki
  • 300ml mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 cytryna
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szparagi umyć, uciąć zdrewniałe końcówki, obrać na 1/3 długości od dołu. Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minuty. Wyjąć i zalać zimną wodą. Zachować 300ml wody po gotowaniu szparagów. Szynkę pokroić w paski.

  2. Cytrynę umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
    Masło roztopić w garnku, dodać mąkę i cały czas mieszając zrobić zasmażkę. Dolać mleko i wodę po szparagach, gotować ok. 10 minut na małym ogniu, często mieszając. Doprawić solą, pieprzem, gałką, skórką i sokiem cytrynowym..

  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Prostokątną formę żaroodporną natłuścić. Na dnie rozsmarować trochę sosu beszamelowego. Położyć pierwszą warstwę makaronu (kolejne warstwy makaronu mogą być podwójne). Potem położyć szynkę i szparagi (wzdłuż długości formy), posmarować sosem i przykryć makaronem. Czynności powtórzyć do wyczerpania składników. Na wierzchu mają znależć się szparagi i szynka przykryte sosem. Posypać serem. Piec 35-40 minut.

    Smacznego :)


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń