Do góry

Dania główne Przepis na:

Łazanki

Łazanki

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 1616

Dodano:

Odsłon: 22230

Nie jest to może najbardziej wyszukane danie, nie jest również zbytnio fotogeniczne, ale w mojej rodzinie absolutnie wielbione za smak i aromat ;-)

Składniki

  • kapusta kiszona - 1 kg
  • pieczarki - 1 kg
  • cebula - 0,5 kg
  • boczek wędzony - 250 g
  • kminek mielony - 40 g (jedna torebka)
  • olej - 6 łyżek
  • sól, pieprz
  • makaron do łazanek - 0,5 kg
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. kapustę kroimy dosyć drobno (jeżeli jest zbyt kwaśna, to wcześniej płuczemy w wodzie i odciskamy), w szerokim rondlu rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wrzucamy kapustę i smażymy, aż nam cała ładnie zbrązowieje (ok. 30 min), potem dolewamy wrzącej wody (tyle, żeby lekko przykryła kapustę) i wsypujemy kminek, gotujemy, aż nam się cała woda wygotuje (ok 15 min), wszystko proponuję robić na dość ostrym ogniu i pamiętać, że kapusta musi być dobrze usmażona,
    gotową kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego

  2. pieczarki czyścimy i kroimy w sporą kostkę i smażymy w rondlu po kapuście na pozostałym oleju tak długo, aż odparuje cały płyn,
    gotowe pieczarki dorzucamy do kapusty

  3. teraz do naszego rondla wrzucamy boczek pokrojony w drobna kostkę i smażymy, aż nam się wytopi tłuszcz, wtedy dorzucamy cebulę pokrojoną w piórka, jak nam się już cebula zrumieni, dodajemy ją do kapusty i pieczarek

  4. makaron na łazanki gotujemy według przepisu z opakowania, potem odcedzamy, płuczemy pod zimną wodą i dodajemy do naczynia żaroodpornego

  5. teraz wszystko dokładnie mieszamy, solimy i pieprzymy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st C na ok 45 minut
    po tym czasie wszystkie smaki i aromaty powinny się doskonale połączyć, więc danie jest gotowe...
    oczywiście najlepiej smakuje odgrzane w dniu następnym ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kasik300 16 grudnia 2013 Pychota!!! Nie mialam czasu tylko zapiec w piekarniku ale i tak wyszlo wysmienite :)

20 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń