Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo całkiem warzywne

Leczo całkiem warzywne

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 344

Dodano:

Odsłon: 6842

Proponuję dziś przepis na leczo właśnie całkiem warzywne, wręcz wegańskie, pełne smaku i aromatów. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 1 cebula
  • ok. 300 g pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka biała (choć niekoniecznie)
  • ok. 5 świeżych pomidorów lub dwie puszki
  • oliwa
  • sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia, papryka słodka i ostra, pół łyżeczki cukru
  • ewentualnie odrobina wody
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w pół talarki. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cukinię myjemy, odcinamy końce, przekrawamy wzdłuż na pół, jeszcze raz i kroimy w plasterki. Paprykę umytą pozbywamy gniazda nasiennego i kroimy w kosteczkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy szypułki i kroimy w kosteczkę.
    Rozgrzewamy oliwę na dnie garnka. Dodajemy cebulę, chwilę smażymy, następnie dodajemy pieczarki, solimy, pieprzymy, sypiemy oregano i paprykę słodką, chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię, jeszcze trochę słodkiej papryki. Chwilę smażymy. Dodajemy odsączoną kukurydzę, mieszamy, chwilę smażymy.
    Dodajemy pokrojone pomidory + pół łyżeczki cukru. Mieszamy, smażymy.
    Sypiemy oregano, bazylię i tymianek. Mieszamy smażymy.
    Dodajemy pokrojoną paprykę. Jeszcze chwilę smażymy. Na koniec szczypta ostrej papryki i gotowe.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń