Do góry

Zupy Przepis na:

Letni czerwony barszczyk

Przepis dnia 2011-07-17
Letni czerwony barszczyk

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 565

Dodano:

Odsłon: 3494

Lekki barszczyk o wyrazistym smaku. Najlepszy z młodych buraków. Doskonała równowaga między słodkim barszczem ze śmietana a klarownym pikantnym coś pomiędzy. Wspaniała zupka na lato pyszna na ciepło i na zimno. Mój sposób na letni barszczyk.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Buraki i jarzynę opłukać i obrać pokroić w dowolne kawałki ( dość małe cząstki ćwiartki lub 8 ew. krążki jak kto woli ) Przełożyć do garnka zalać do połowy wodą i postawić do zagotowania. Tuż przed wrzeniem wywaru dodać 2 łyżki octu ( barszcz nie straci koloru) gotować na wolnym ogniu ok 15-20min mieszając co jakiś czas.

  2. Dodać kostki rosołowe lub rosół zamieszać pogotować jeszcze ok 10 minut wyłączyć.

  3. Rozrobić u odrobinie zimnej wody mąkę dodać do niej śmietanę wymieszać następnie wlać 2 chochle barszczu dokładnie wymieszać i lać powoli do zupy cały czas mieszając ( zupa ma być wyłączona śmietana wtedy się nie zetnie)

  4. Następnie doprawić wg. gustu solą pieprzem warzywkiem jeśli buraki były mało słodkie można dodać łyżeczkę cukru

  5. wsypać dużą porcję siekanego koperku. Podawać z młodymi ziemniaczkami, jajkiem, na ciepło lub na zimno wg. uznania

  6. Życzę SMACZNEGO !!! ( dla zwolenników barszczu na słodko-wystarczy dodać więcej śmietany a dla zwolenników wyłącznie na ostro do wywaru nie dodawać śmietany a wrzucić ziele angielskie, liść laurowy. kuleczki pieprzu :) Ja lubię właśnie taki pośredni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń