Do góry

Desery Przepis na:

Letni serniczek bez pieczenia

Letni serniczek bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1968

Dodano:

Odsłon: 30739

Prosty serniczek, o wspanialym malinowym aromacie.

Składniki

  • herbatniki pokruszone, 250gram
  • stopione maslo, 90g
  • zelatyna, 2c lyzki
  • serek smietankowy, 500g
  • cukier, 1/2 szklanki +2 lyzki
  • smietana kremowka ubita, 1 1/4 szklanki
  • mrozone maliny, 250g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Herbatniki wymieszac z maslem. wylozyc gotowa masa forme i boki tortownicy. Chlodzic w lodowce okolo 20 min. Zelatyne rozposcic w niewielkiej ilosci wody. Ser ubic z polowa cukru na puszysta mase. Natepnie delikatnie wymieszac z bita smietana i polowa rozpuszczonej zelatyny.Maliny zmiksowac z druga polowa cukru i reszta zelatyny.

  2. Mase serowawylac do formy na wierzch wylozyc mase malinowa. Za pomoca noza lub widelca delikatnie wymieszac obie masy. Chlodzic w lodowce minimum 4 godziny, najlepiej cala noc. Na koniec mozna przybrac bita smietana.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ania_wrf 31 lipca 2013 jakiej tortownicy do tego sernika używasz?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

granita 26 grudnia 2010 Intensywy czerwony kolor to zasluga "picasa".Zawsze przed dodaniem zdjec staram sie poprawic ich ostrosc i kolor. Pozdrowiam Granita

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

granita 26 grudnia 2010 Madziak- bardzo sie ciesze, ze serniczek smakowal. C

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 24 grudnia 2010 Zrobiłam serniczek wg twojego przepisu wczoraj (pieczenie mi nie wychodzi, więc wybrałam alternatywę). Użyłam serka Philadelphia, 350 g malin i trzy łyżki żelatyny. Sernik w smaku wyszedł pyszny, ale nie tak czerwony i malinowy jak Twój. Nie wiem w czym tkwi tajemniaca tego koloru. Mimo wszystko dziekuję za przepis. Wesołych Świąt :).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 12 września 2010 z braku" Philadelphii", uzylam sera bialego "president" do sernikow, wiec w sumie nie byl rzadki. Smak tego serniczka bardzo mi opowiada, nastepnym razem sprobuje uzyc galaretki. pozdrawiam tota

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

granita 12 września 2010 Tota- bardzo mi przykro, ze serniczek nie wyszedl.Moze przyczyna lezy w serku, ja zawsze uzywam philadelphii, ( ten serek "zachowuje " sie podobnie jak maslo, po wlozeniu do lodowki twardnieje, a w temperaturze pokojowej jest miekki i kremowy) . Jesli uzylas serka homogenizowanego, obawiam sie, ze mogl byz za rzadki i stad problem ze scieciem zelatyny, "Moj" serek jak juz wspomnialam po wlozeniu do lodowki twardnieje, tak wiec, zelatyna pelni tu role pomocnicza . Moze nastepnym raze uzyj wiecej zelatyny (np podwojna porcja) albo galaretke malinowa tylko rozposzczona w polowie wody podanej w przepisie.
Niewielka ilosc wody to okolo 1/4 szklanki . Masa herbatnikowa ma konsystecje mokrego piasku, ale pod wplywem ciepla rak staje sie plastyczna, tak wiec nie powinno bycproblemu z wylepieniem bokow tortownicy.
Mam nadzieje, ze nastepnym razem Ci sie uda
Pozdrowienia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 12 września 2010 niestety serniek mi sie nie "scial". Nie wiem czemu. Cos chyba zle robie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 11 września 2010 przepraszam za moje moze troche glupie pytanie ale robie pierwszy raz ciasto na bazie zelatyny. br / br /
ile to jest " niewielka ilosc wody"? i te 2 lyzki zelatyny to maja byc czubate, plaskie? "c" przy 2 lyzkach zelatyny w skladnikach jest przypadkiem czy moze to sa czubate lyzki? br / br /
Drugie pytanie dotyczy masy maslano herbatnikowej, moja wyszla dosc sypka, jak wylozyc nia boki tortownicy? br / br /
Moj sernik chlodzi sie juz w lodowce, przyznam szczerze, ze z lekkim drzeniem oczekuje efektu (z uwagi na owa zelatyne) :-) masa malinowo serowa jest przepyszna, z trudem hamowalam sie, zeby jej nei wyjesc prosto z miski :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

granita 07 września 2010 Masz racje trele-morele philadelphia jest z dodatkiem soli, ale jak dla mnie sprawdza sie w przypadku deserow, Albo moze juz sie przyzwyczailam do tego smaku:) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

trele-morele 07 września 2010 Z tego co wiem to serek philadelphia w swoim składzie zawiera sól. Czy to wlaśnie o taki chodzi, czy moze jest jakas odmiana bez soli z którą ja sie jeszcze nie spotkałam?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń