Do góry

Desery Przepis na:

Letni torcik z malinami na kakaowym cieście

Letni torcik z malinami na kakaowym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 212 Ocena: 5449

Dodano:

Odsłon: 9042

Ciasto jest bardzo pyszne, nie za słodkie, pięknie wygląda i jest idealne na letnie dni.

Składniki

  • *przepis na dużą tortownicę 24cm średnicy
  • MASA -750ml mleka -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -1 cukier waniliowy
  • -o,5 szkl cukru -2 żółtka (białka odkładamy do ciasta) -200g masła
  • CIASTO -3 jajka -2 białka (z masy)
  • -1,5 szkl mąki pszennej tortowej-pół łyżki kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -8 łyżek wody -8 łyżek oleju -0,5 szkl cukru
  • DODATKOWO -500g malin -2 galaretki malinowe -750ml wrzątku
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy.

    CIASTO

    3 jajka i 2 białka ubijamy z cukrem na jasną masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, wodę, olej i kakao i wszystko miksujemy
    Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok 20 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka.
    Studzimy i wyrównujemy.

  2. MASA

    Do garnka dajemy mleko, 2 budynie, cukier waniliowy, cukier,2 żółtka i wszystko podgrzewamy mieszając. zagotowujemy do zgęstnienia jak budyń.

    Powstałą masę studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy ostudzony budyń.

    Masę wykładamy na ciasto,i zostawiamy trochę do dekoracji. Wyrównujemy i układamy na niej maliny.

    Odstawiamy do lodówki. Całość zalewamy tężejącą galaretką.

    Gdy galaretka całkowicie stężeje robimy rozetki z masy, wsadzamy z nie maliny.

  3. Ciasto powinno postać w lodówce co najmniej kilka godzin. I gotowe, ciasto smakuje wspaniale, pięknie wygląda i jest bardzo łatwe w przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń