Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lody cytrynowe"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 349
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 349
Składniki
Cukier puder przesyp do miski. Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj starannie. Z połówki otrzyj skórkę. Dodaj ją do cukru pudru. Wyciśnij sok z całej cytryny, również dodaj do składników w misce, starannie wymieszaj całość.
Do wysokiego naczynia wlej kremówkę ze szczyptą soli (śmietana musi być dobrze schłodzona, a miska sucha i nietłusta). Ubij na sztywną masę. Połowę wmieszaj delikatnie (szpatułką lub drewnianą łyżką) do masy cytrynowo-cukrowej.
Ostrożnie przełóż resztę ubitej kremówki. Równie delikatnie wmieszaj ją do przygotowanej masy. Na koniec przełóż całość do szczelnie zamykanego pojemnika. Wstaw do zamrażalnika i schładzaj kilka godzin. Dekoruj ziołami.
czas ok. 40 min; porcja – 210 kcal, cena 1,20 złŹródło: Świat kobiety