Do góry

Dodatki Przepis na:

Łopatka wieprzowa, parzona, kanapkowa.

Łopatka wieprzowa, parzona, kanapkowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1064 Ocena: 11158

Dodano:

Odsłon: 1065

Bardzo smaczna wędlina z galaretką, lekko pikantna. Zrobiłam według przepisu "Golonka-wg-beiota", z mięsa łopatki wieprzowej a nie z golonki. Jest również smaczna. Polecam.

Składniki

  • Mięso I klasy (chude z łopatki) - 61 dag
  • Mięso II klasy (z łopatki, ścinki ze schabu) - 94 dag
  • Przyprawy na 1,55 kg mięsa:
  • peklosól 28 g
  • sos sojowy 4 łyżki
  • papryka ostra 2 g
  • papryka słodka 2 g
  • pieprz czarny 3 g
  • czosnek 4 g
  • żelatyna 4 łyżki
  • woda 300 ml
  • osłonka barierowa (termokurczliwa)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso z łopatki czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, tniemy na kawałki o wielkości około 3 cm/3 cm. Kawałki łopatki wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut.

  2. Wymieszane kawałki łopatki umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.

  3. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w zimnej wodzie. Dokładnie mieszamy około 10 minut.

  4. Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem.

  5. Zawiązujemy ścisło. W między czasie nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza, wkładamy baton i parzymy 1,5 godziny w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia studzimy baton 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej, lub sprasować umieszczając pomiędzy dwie deseczki obwiązane ścisło sznurkiem, i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza.

  6. Przechowujemy w lodówce.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń