Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś parowany ze skórką cytrynową

Łosoś parowany ze skórką cytrynową

Autor:

Przepisów i artykułów: 942 Ocena: 24608

Dodano:

Odsłon: 13276

Zdrowe, smaczne i pożywne zestawienie z rybą w roli głównej, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu? Taka jest propozycja na delikatnego i soczystego łososia o subtelnym aromacie i smaku cytrynowym. Ryba przygotowywana jest na parze.

Składniki

  • filet z łososia
  • skórka z połowy cytryny
  • sól morska
  • pieprz grubo mielony
  • plaster masła
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Łososia pozbawiamy skóry i dzielimy na filety, które oprószamy solą morską i grubo mielonym pieprzem.

    Do naczynia przeznaczonego do gotowania na parze lub do garnka nalewamy wodę, do której dodajemy kawałki skórki cytrynowej (z połowy cytryny), a następnie układamy na sitku filety z łososia. Na każdy filet kładziemy plaster masła, które nada mu jeszcze lepszego smaku. Rybki parujemy około 8 do 10 minut.

    Gotowego łososia o cytrynowym aromacie podajemy z ulubionymi dodatkami.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń