Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łosoś z jarzynami na patelnię"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 558
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 56
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 37
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 558
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 56
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 37
Składniki
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji około 4,50 zł
Ciasto francuskie wałkujemy na grubość 0,5 cm. Kroimy na pół. Obydwu częściom nadajemy kształt jednakowych prostokątów. Skrawków ciasta nie wyrzucamy. Mrożone warzywa smażymy 6 minut na 2 łyżkach oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Łososia kroimy w plastry, lekko smażymy na maśle i pozostałej oliwie.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem, który wylepiamy jednym płatem ciasta. Na cieście układamy łososia i warzywa, przykrywamy drugim płatem ciasta. Brzegi zlepiamy, wierzch ozdabiamy okrawkami ciasta. Smarujemy rozmąconym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC. Po 15 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 140oC. Dopiekamy około 40 minut.Źródło: Rewia