Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron domowy nitki

Makaron domowy nitki

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 1434

Dodano:

Odsłon: 2256

Makaron który zawsze jest u mnie gdy gotuje rosół,polecam rosół zupełnie nadbiera innego smaku :)

Składniki

  • 1 szkl.mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • odrobina ciepłej wody
  • szczypta soli
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z jajkiem i szczyptą soli, delikatnie dolewać wody tak aby ciastko nie było za rzadkie.Wyrabiać kilka minut.

  2. Ciasto podzielić na dwie mniejsze kulki i wałkować przy pomocy wałka bardzo cienko.

  3. Rozwałkowane ciasto odkładamy do wysuszenia w ciepłe miejsce,po przesuszeniu kroimy cieniutko przy pomocy noża lub tak jak ja maszynką do makaronu.

  4. Gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut,podajemy z gorącym np rosołem lub inną zupą.

    Gdy chcemy aby makaronu było więcej podwajamy ilość składników.




    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń