Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron po tajsku

Przepis dnia 2019-01-25
Makaron po tajsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1943 Ocena: 44316

Dodano:

Odsłon: 4012

Kuchnia tajska zauroczyła nas nie tylko tym, że szybko możemy ją popełnić. Te smaki są tak proste, jednocześnie tak wyrafinowane <3 Boskość po prostu!

Składniki

  • 400 g schabu wieprzowego
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 1 garść grzybów mun
  • 1 por (biała część)
  • 100 g pędów bambusa
  • 200 g makaronu chow mein
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w tzw. zapałkę.
    Papryki kroimy w paski.
    Grzyby mun, uprzednio gotowane, kroimy w paski.
    Por kroimy w piórka.
    Pędy bambusa osączamy i kroimy w zapałkę.
    Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

    W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie składniki, lekko podlewając sosem sojowym.
    Po kilku minutach dodajemy cukier, chwilę smażymy, cały czas mieszając, pod koniec dodajemy sos ostrygowy.
    Do całości wrzucamy makaron, delikatnie mieszamy.
    Mąkę mieszamy z wodą (niewielka ilość), dodajemy do potrawy, mieszamy do całkowitego połączenia. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Posypujemy posiekanym szczypiorem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Fram 11 lutego taki makaron podają w moim ulubionym Lolo Thai Jolo w Gdyni, ale sam nigdy nie odważyłem się go przyrządzić, chyba czas się ogarnąć ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń