Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron razowy z pieczoną papryką i pomidorkami

Makaron razowy z pieczoną papryką i pomidorkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 373

Dodano:

Odsłon: 124

Jedno z moich ulubionych dań makaronowych. Bardzo pyszny, prosty, w zasadzie sam się robi, a efekt zadziwiający :-)

Składniki

  • 2 szklanki makaronu penne (razowy)
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • sól morska oraz kolorowy pieprz świeżo mielony do smaku
  • bazylia (świeże listki około 2/3 pęczka)
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Papryki, pomidorki oraz bazylię umyj, a następnie osusz.

    2. Papryki pokrój na mniejsze kawałki (wyrzuć ogonek oraz pestki).

    3. Pomidorki przekrój na pół. Tak przygotowane włóż razem z papryką do naczynia żaroodpornego.

    4. Pokrój drobno 2 ząbki czosnku i posyp warzywa.

    5. Dopraw solą oraz świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

    6. Polej 1 łyżką oliwy.

    7. Wstaw na 45 minut do piekarnika ok. 200°C.

    8. Teraz do małego blendera włóż listki bazylii oraz pozostałe ząbki czosnku i oliwę.

    9. Dopraw solą oraz świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

    10. Blenduj aż powstanie pesto.

    11. Po 45 minutach pieczoną paprykę i pomidorki polej przygotowanym pesto.

    12. Piecz jeszcze 10 minut.

    13. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.

    14. Po ugotowaniu wymieszaj z pieczonymi warzywami.

    15. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń